Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

1 av 3 slurver med elektrisk utstyr

Vi lar kaffetrakteren stå i stikkontakten hele tiden, og vaskemaskinen går mens vi sover, viser ny undersøkelse fra If.

Brent kaffetrakter


Hver tredje nordmann lar kaffetrakter, vannkoker og mobillader alltid stå i stikkontakten. Barnefamiliene, og spesielt småbarnsfamiliene, er verst til å la oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og tørketromler gå mens de sover.

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring i forbindelse med Brannvernuka.

- Et vanlig norsk hjem inneholder nå så mye elektronikk og teknisk utstyr at det kan være behov for en bruksanvisning for boligen. Alt det elektriske utstyret utgjør en brannrisiko, og derfor kan det være fornuftig å ha kunnskap om både bruk og vedlikehold av dette utstyret, sier sjefingeniør Runar Bache i If.

Brannstatistikken viser at svært mange boligbranner skyldes feil på det elektriske utstyret, og feil bruk av el-apparater. I 2005 startet 959 bolig i elektrisk utstyr, 94 flere enn året før. Nesten halvparten av disse brannene utløses av komfyrer og kokeplater, men noen starter også i kaffetraktere, vannkokere og mobilladere.

Uansvarlige unge

- Mange ser på batteriladere og småelektrisk utstyr som ufarlige. Mobilladere blir varme og kan starte en brann hvis de dekkes til. Unngå å lade mobilen om natta, anbefaler Runar Bache. Han frykter at det vokser opp en ny generasjon nordmenn som ikke har den samme respekten for elektrisk utstyr som eldre har, for nå finnes slikt utstyr overalt.

- Det er nok derfor vi ser at det er flere unge enn eldre som lar tørketromler gå om natta eller mens huset står tomt. Den dagen du glemmer kaffetrakteren og den tørrkoker, har du en potensiell brannstifter i huset, sier Bache.

If anbefaler derfor å montere tidsur i strømuttaket, som kutter strømmen etter for eksempel 30 minutter.

- Det er en enkel og billig løsning når alternativet kan være et nedbrent hus. Tidsur bør man også bruke på strykejern.

Se vårt tidsur

 Homesafe sikkerhetsur / tidsur - 30 min. m/to-polet brudd

 

Sjekk røykvarslerne!

Runar Bache sier at alt elektrisk utstyr kan forårsake brann. Det gjelder også oppvaskmaskiner og vaskemaskiner.

- Bruk 10 minutter og sett maskinen i gang på ettermiddagen i stedet for rett før leggetid.

På grunn av alt det elektriske utstyret vi omgir oss med, er det umulig å gardere seg helt mot brann.

- Derfor bør alle ha et brannalarmanlegg som virker. For å teste om brannvarslerne er gode nok, bør du stille deg på soverommet og lukke alle dører. Hører du ikke røykvarsler fra stue og barnerom er varslingen for dårlig.

Forsikringsselskapet anbefaler seriekoblede røykvarslere, eller et sentraltstyrt anlegg med sirene som er koblet sammen med innbruddsalarm.

 

 Seriekoblet Røykvarsler klikk her

 

Kilde: Norsk Brannvernforening

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no

22 110 110