Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Nye regler for brannslukker i bobil

Fra 1. august 2010 er kravet til brannslukker i bobil og campingvogn endret fra 6 kg pulverslukker til 2 kg pulverslukker.

Bobil


Endringer kommer som følge av problemene man har hatt med forsvarlig montering av 6 kg pulverapparat i bobiler og campingvogner. 6 kg pulverapparat har vist seg både for tungt og omfangsrikt for bobiler.

Krav om 6 kilos pulverapparater ble innført i 2007

Norsk Caravan Cub har siden den gang kjempet for en endring av forskriftet. Visepresident i NCC Bjørn R. Joahnsen forteller at tidligere var en del campingvogner og bobiler utstyrt med 2 kilos pulverapparater, selv om det den gang strengt tatt ikke var noe krav om slike brannslukkere i det hele tatt.

- Et krav om brannslukker er noe NCC fullt og helt støtter opp om, og det er godt å kunne konstatere at lovbestemt apparatstørrelse nå omsider er den samme som vi selv hele tiden har anbefalt, sier Bjørn R. Johansen.

Diskutabel plassering

- Nå gjenstår det bare å få endret reglen om plasseringen av pulverapparatet. I dagens "Forskrift om bruk av kjøretøy" heter det at pulverapparatet må være "plassert sikkert og lett tilgjengelig for fører." Men i både bobiler og campingvogner bør slike apparater tvert i mot plasseres så nær sengen som mulig. Erfaringsmessig oppstår branner med fatal utgang etter at fører og passasjerer er gått til ro for natten — og ikke mens de er underveis, sier Bjørn R. Johansen.

Ny forskriftstekst fra 1. august 2010

§ 1-5. Brannslokkingsapparat
Følgende norskregistrerte kjøretøy skal under bruk ha håndslokker plassert sikkert og lett tilgjengelig for fører:

  1. Buss med høyst 22 sitteplasser i tillegg til førersetet skal ha minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver.
  2. Buss med over 22 sitteplasser i tillegg til førersetet skal ha minst en håndslokker med minimum 6 kg pulver.
  3. Ambulanse skal ha minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver.
  4. Lukket beltebil med over 8 sitteplasser i tillegg til førersetet skal ha minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver.
  5. Bil som skal transportere funksjonshemmede mot vederlag og som er registrert etter 1. mars 2007, skal ha minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver.
  6. Campingbil og registrert campingvogn skal ha minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver. Bestemmelsene i dette nr. gjelder for norskregistrerte kjøretøy uansett når de er registrert.
  7. Pulverapparatet skal være av type som er godkjent i Norge eller i annet EU/EØS-land.

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no