Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Er din campingvogn en tikkende bombe?

Propangass kan utløse kjempekrefter. If Skadeforsikring mener gassanlegg i campingvogner bør sjekkes årlig.


Om sommeren øker nordmenns befatning med propangass i campingvogner, bobiler og båter.

- Gass er en helt utmerket energikilde og ikke noe å være redd for. Forutsetningen er at du foretar det nødvendige vedlikeholdet. En gasslange en ferskvare som bør byttes ofte, omtrent hvert tredje år, sier fagsjef Leif Høyland ved If Sikkerhetssenter.

Store krefter utløses når en gasslekkasje antennes i en campingvogn, viser en test på If Sikkerhetssenter i Hobøl. Langveggene flyr mange meter til hver sin side i kjempesmellet. Taket siger sammen over restene.

Se eksplosjonen her:- For å unngå livsfarlige situasjoner som dette, anbefaler vi at du tar campingvognen til sjekk en gang i året. Du bør dessuten sørge for å ha både røykvarsler i taket og en gassvarsler på gulvet, sier Leif Høyland.

Propangass er ikke bare brannfarlig, men fortrenger også oksygenet i lufta.


Gratis sjekk

Sjekk av gassanlegget i campingvogn og bobil er ikke lovregulert, men en campingvognforhandler er ofte kompetent til å forta den. Du kan også få kontrollert via Norsk Caravan Club.

- Vi tilbyr årlige tekniske sjekker, som vi annonserer i forkant. Tilbudet er gratis. Bremser, dekk, lys og 220v-batteri kontrolleres, og ikke minst gassanlegget. Anlegget blir trykkprøvd. De fleste skifter også gasslangen hvis den er for gammel, sier daglig leder Atle Hofseth i Norsk Caravan Club.

Sjekkene foretas hos Biltilsynet, noen steder hos et bilverksted.

Det er nok langt fra alle som kontrollerer campingvognen en gang i året, slik If anbefaler.

- Vi skulle ønske at flere benyttet seg av testene. Det positive er at vi har hatt en god økning de to siste årene, sier caravansjefen.

Det brenner i 40-50 campingvogner hvert år, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Antall eksplosjoner blir ikke registrert, men er trolig svært lavt.

- Vi har ingen statistikk for dette og hører heldigvis sjelden om slike eksplosjoner. Men det forekommer nok en del nestenulykker. Man oppdager en lekkasje ved at man kjenner gasslukt, men i de aller fleste tilfeller går dette bra, sier Hofseth.

Norsk Caravan Club jobber for et påbud med gass og røykvarsler som de håper å få på plass neste år.


Se på datoen

Kai Arne Trollerud hos gassleverandøren AGA er klar på at du verken skal reparere eller kontrollere gassanlegget selv.

All fast installasjon skal du overlate til kyndige personer å kontrollere. Slangen kan du imidlertid sjekke selv mellom kontrollene. Over tid kan slangen bli både sprø og morken. Ta bøyetesten og se om det blir sprekker. Åpne for gassen og ta såpevann på koblingspunktene til slangen. Kommer det bobler, er det lekkasje, sier Trollerud.

Også han minner om at gummi er ferskvare og at du derfor også bør sjekke produksjonsdatoen når du kjøper ny slange. Den står på slangen.

Kilde: If / Newswire

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no