Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Radon og radongass - den usynlige, luktfrie og skadelige edelgassen

Her finner du mer informasjon om hva radon er, hvordan radon oppstår, hvorfor det er helseskadelig og ikke minst hvordan du selv kan foreta radonmåling i ditt eget hjem.


radongass

 

Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radongass i inneluften. Dette skyldes blant annet våre geologiske og klimatiske forhold. Man regner med at rundt 175.000 av den norske boligmassen har radonkonsentrasjoner over 200 Bq/m³.

Statens Strålevern anbefaler at tiltak igangsettes ved radonnivåer over 100 Bq/m³. Det er regionale og lokale variasjoner i radonkonsentrasjonen. Selv innenfor samme byggefelt kan det være store forskjeller.


Lovpålagt måling av radon

Radon i hus

For utleiebolig, arbeidsplass, skole og barnehage er det lovpålagt med radonmåling. Eier skal kunne fremvise måling av radonnivå og er pliktig å iverksette tiltak hvis nivået er over tiltaksgrensen.

Radongassen kan verken sees, luktes eller smakes og er det største strålingsproblemet vi har i Norge. Vi oppholder oss innendørs nesten 93% av våre liv, være seg på skole, jobb eller i hjemmet. Derfor er det kritisk å ha et godt inneklima. De høyeste radonkonsentrasjonene finner vi i områder med alunskifer, uranrike granitter, pegmatitter og løsmasser eller morenegrunn.

Radonkonsentrasjonene i inneluft i norske boliger har økt de siste 20 - 30 årene, og er ofte høyest i nyere boliger. Stor temperaturforskjell mellom inne- og uteluft, særlig om vinteren, kan skape et undertrykk, som kan bidra til økt innstrømning av radon.

Kjøp måleutstyr HER

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no