Fri frakt på ordre over 700,- | 14 dagers åpent kjøp

Kjeltringer i ferieland

Ranet, svindlet eller lurt. Ferietiden er høysesong for noe lugubre "yrker".


Eksempler på metoder som blir brukt i forskjellige land:

Spania: Motorveier er spesielt hjemsøkt av folk som punkterer dekkene på bilen din når du gjør en stopp. Det kan være på bomstasjoner, en bensinstasjon eller rasteplass. De følger etter deg og gjør deg så oppmerksom på at du har "punktert", oftest gjennom tuting og gestikulering. Mens den ene innstendig presser seg på for å hjelpe deg, tømmer den andre bilen for verdisaker. Det har også vært tilfeller der det har blitt puttet brennende papir inn i felgen, slik at du stopper når du ser røyken.

Italia: Bedrageri på bensinstasjon. Ansatte som på eget initiativ bytter luftfilter eller pusseblader på bilen, for så å selge deg nye deler dyrt. Ofte så fylles det også spyleveske til en literspris helt hinsides. Betjeningen trikser også ofte med betalingen. Feil beløp på kredittkortkvitteringer eller at betjeningen påstår at de har fått for lite penger. Pass godt på hva du gir fra deg av penger, slik at du ikke går i "fella".

Frankrike: Brutale overfall, spesielt i syd-Frankrike. Ofte scooterbander som angriper mens du er i bilen og står stille. Med balltre knuses vinduet og vesker stjeles. Disse bandene skyr ikke vold. Ikke stritt i mot, da de er voldelige og skyr ingen midler.

Ungarn og Polen: Her er tyveri av bil med bagasje utbredt, spesielt av dyre og finere biler. På grunn av startsperrer og alarmer blir folk truet ut av bilen og gjerningsmennene kjører av gårde. Det finnes også "falskt" politi, så vær på vakt.

Andre svindletriks

Griseri på tøyet
Du er i en populær park, ved en kjent severdighet eller i en travel gate. Plutselig får du noe griseri på klærne dine, det kan ligne spytt, fuglebæsj eller saus. Uansett vil en hjelpsom tilskuer straks melde sin assistanse med fuktig klut og medfølende ord. Og jammen blir tøyet rent. Problemet er at det samme blir lommene dine, som neppe er like rikholdige etter hjelpen, som de var før.

Den hjelpsomme luringen
Du går langs gaten, og blir stoppet av en hjelpsom innbygger som advarer deg mot tyveri i området. Du får gjerne beskjed om å passe godt på lommebok og verdisaker, og vil gjerne reagere med å kjenne etter at disse er på plass. Dermed har du gitt vedkommende de nødvendige instruksjoner om hvor han skal legge sine klebrige fingre på verdisakene dine, uten at du merker det.

Bråstopp
Du går på et torg, et fortau eller en travel gate. Personen foran deg bråtstopper for å justere noe han bærer på, og du må stoppe opp for ikke å buse rett inn i vedkommende. Mens du er opptatt av å ikke krasje med andre mennesker, blir du lettet for tilgjengelige verdisaker av medhjelpere som har gått bak deg. Barberbladmetoden på ryggsekker, og klebrige finger i lommene er vanlige triks.

Tiggende kone med 2 barn
Du går på et torg, et fortau eller en travel gate og treffer på en tiggende kone med et barn på armen og et mindre barn ved siden av. Hun holder en stor plakat opp og setter denne inntill brystet ditt slik at du kan lese hvor synd det er på henne og barna. Mens du er opptatt med å lese, tar det mindre barnet å tømmer lommene dine og du ser det ikke da barnet er under plakaten.

(U)lønnsom veksling
Du møter en innfødt på gata, som tilbyr langt bedre vekslingskurs enn det du kan få i banker og på hotellet. Ikke helt legalt, men veldig fristende. Du ser han telle opp en stor seddelbunke, og leter frem tilsvarende i egen valuta. Du vil helst ikke ferskes med sorte penger i hånden, og skynder deg å putte dem i lomma. Vel fremme på hotellet, tar du dem frem, bare for å finne at du har fått kun småsedler, ugyldige sedler, eller store sedler pakket rundt en bunke papir.

Treg veksling
Du står i kassa, og har akkurat betalt med et større beløp enn regningen. Kassabetjenten teller opp vekslepengene, og det går uhyre sakte og nøye for seg. Håpet er selvsagt at du blir lei, eller ikke greier å holde styr på beløpene, og tar imot for lite i vekslepenger.

En annen variant er at du har betalt restaurantregningen med for høy sum. Du skal ha penger tilbake, og venter. Og venter. Og venter ... Ingen kelner i sikte. Til sist er håpet at du gir opp, tar med deg din dårlige selvtillit, og går uten tilgodehavendet.

Lur taxisjåfør
Du er i et fremmed land, og velger taxi fra flyplassen fordi det føles tryggere enn å lete deg frem til busser og tog. Veiene videre til status som lurt, kan være mange. Enten har ikke bilen taksameter, og du betaler på forhånd. Da får du beskjed om at du har misforstått, og gitt for lite beløp. Du betaler på ny, og oppdager vel fremme på hotellet at du har betalt dobbelt opp. Alternativt benytter sjåføren seg av at du ikke kjenner veien, og legger opp en rute som tar tre ganger så lang tid som nødvendig, og dermed koster tre ganger så mye. I enkelte land prøver sjåfører seg på å kreve ekstra for alt fra bagasje til antall personer i drosjen.

Punktering
Du kjører i en leiebil langs motorveien, og oppdager plutselig at dekket er flatt, eventuelt at andre signaliserer til deg at du har punktert. Du finner første mulige stoppested, og får straks selskap av velvillige hjelpere som kan skifte dekk for deg, hjelpe deg til verksted eller lignende. Alt for å få deg til ikke å følge med bagasjen som fyller bilen til randen. Ved minste uoppmerksomhet kan du regne med at koffertene er lempet over i hjelperens bil, og du står der uten både hjelpere og bagasje.

Rødt lys
Du har leiebilen full av vesker og bagasje, og stopper for rødt lys. Dørene er ikke låst - dumt. Det neste du får med deg er tyvene som løper ned en sidegate med dine reisevesker fulle av pass, billetter, penger og kredittkort.

Sjarmerende unger
Store barneøyne i skitne fjes, ber om barmhjertig oppmerksomhet fra rike turister. De trenger hjelp til alt fra skolegang til mat, og ber om penger. Men merk deg at dine velvillige donasjoner neppe går til verken skolegang eller mat. Tørste fedre derimot, er mer enn villige til å ta imot fruktene fra barnas tiggerinnsats. Vil du gi noe, gi mat!

Det store kuppet
Du spør drosjesjåføren om å kjøre deg til en bestemt butikk, og han foreslår et dusin andre, som gir enda bedre priser. Ikke dumt, tenker du, og lar den lokalkjente guide deg. Men ikke tro at dette dermed gir deg de beste prisene, og varene. Sjåføren kjører deg til en av sine kumpaner eller slektninger, og får prosenter av handelen.

Den fortvilte backpackeren
Et par gikk gjennom en by i Mexico, og møtte en slitent utseende kanadier. Han virket stresset, og glad for å se vestlig utseende mennesker spurte han om de snakket engelsk. Når de svarte ja, fortalte han at ryggsekken hans var blitt stjålet samme morgen, og at han trengte penger for å ringe sin mor i Canada. Paret syns synd på backpackeren, og ga ham et beløp tilsvarende en hundrelapp. En uke senere gikk de gjennom samme strøk, og møtte samme mann igjen. De hørte ham rope etter dem, og tenkte at han ville takke for hjelpen. Men, nei. Han kjente dem tydeligvis ikke igjen, og presenterte dem for den samme historien en gang til. Denne gangen ble det bomtur for den sleipe backpackeren.

Den humørsyke minibanken
En ung kvinne prøvde å ta ut penger av en minibank i Sør-Afrika, men den virket ikke som den skulle. En velkledd mann kom til unnsetning og fortalte vennlig at bankkortet måtte settes inn på en spesiell måte for at maskinen skulle virke. Han tok hånd om kortet, men etter litt måtte han beklaget melde at minibanken dessverre hadde slukt kortet. Kvinnen takket for hjelpen, og gikk til hotellet for å få hjelp med å ta kontakt med banken. Det viste seg selvsagt at den velkledde hadde lurt til seg kortet, og at minibanken aldri hadde slukt det. Han hadde også observert kvinnen på forhånd, og sett koden. Dermed var kontoen tom, når hun endelig fikk sperret kortet.

Ingenting er gratis
To amerikanere passerer en av de mange beryktede strippebulene i Soho i London. De blir lokket av tilbudet om gratis entré, og vel på innsiden er de klar for en heftig kveld. De bestiller en øl hver, og nyter etablissementets tilbud. Etter en time, ber de om regningen, og får en på 50 pund (nesten 600 kroner). De sender den tilbake, med beskjed om at det må være feil. Men det er det ikke ifølge servitrisen, og de amerikanske turistene forstår til sist at ingenting er gratis.

De falske politifolkene
En turist i Nairobi ble stoppet av en tigger som kunne fortelle sin tåredryppende historie. Full av medynk, kjøper turisten en kopp kaffe til stakkaren. Like etter blir han stoppet av to politimenn som sier at han er observert sammen med en kjent kriminell. Politimennene krever penger fra turisten, mot å ikke gå videre med saken. Politimennene er selvsagt falske.

Juvelsvindelen i Bangkok
Et vestlig par i Bangkok kommer i prat med en hyggelig thailender idet de er på vei til et reisebyrå. Mannen tilbyr seg å skaffe dem en tuk tuk (drosje). Sjåføren tilbyr dem sightseeing mot en liten godtgjørelse, og de godtar. Underveis snakker han om at dette er en spesiell tilbudsuke, der ingen templer krever inngangsbilletter av turister. Ved det første tempelet treffer de en velkledd amerikansk kvinne. Hun presenterer seg, og gjentar det tuk tuk sjåføren har sagt om tilbudsuken. Hun sier også at myndighetene i forbindelse med denne uken har lagt til rette for skattefrihet på salg av smykker til utenlandske tilreisende. Hun vinner parets tillit, og de begynner å fable om å gjøre fortjeneste på gode smykkekjøp. Tuk tuk sjåføren tar dem med til en smykkebutikk, hvor de igjen får høre den samme historien om skattefri handel, samt at de får levere tilbake varer om de ikke er fornøyde. De ender opp med å kjøpe to blå safirer for 20.000 kroner, men får ikke betale med kort. De må gå i en nabobutikk, kjøpe tilsvarende i gull, og så betale med dette i denne butikken. Juvelene skal sendes hjem til dem, og når de får dem i hus etter ferien, oppdager de selvsagt at de bare er juggel. Innen den tid hadde butikken allerede lagt ned all virksomhet, og alle spor etter svindlerne var borte.
(Thailand Expat Forum)

Hva gjør du?

Skulle noe skje, prøv å bevare roen og handle veloverveid. Tiltrekk oppmerksomhet ved å rope eller å tute. Hiss ikke opp angripere, gi fra deg verdisaker og eller bilen i stedet for å sette deg selv i fare.

Betal eventuelle "bøter", selv om du ikke er enig. Moderate bøter er ofte enklere å betale der og da, enn å tilbringe en natt på glattcelle. Noter bilnummer, be om kvittering og å få se legitimasjon. Noter også navn og tjenestenummer. Skulle du fortsatt ville klage, ta dette opp med den respektive ambassade eller konsulat når du kommer hjem.

Hvis du blir utsatt for noe kriminelt, ring nødnummeret og kontakt politiet, ta kontakt med NAF eller KNA, ditt forsikringsselskap eller Norsk ambassade (konsulat) i landet.

Sikkerhetstips

  • Kjør med låste dører, også bagasjerommet.
  • Benytt bevoktede parkeringsplasser der det er mulig
  • Ikke la noen ting ligge synlig i bilen.
  • Ved pauser, la alltid minst en person være igjen i bilen.
  • Verdisaker oppbevares best tett på kroppen, i pengeveske under klær eller pengebelte/mavetaske.
  • Må noe verdifullt oppbevares i bilen, legg dette så langt inn i bagasjerommet som mulig, gjerne i bagasjerombrønnen, under annen bagasje.
  • Kjører dere med campingvogn, la alltid en person sove i bilen, så lenge dere ikke er inne på bevoktede campingplasser.


Kilder: dinside.no og ADAC