Fri frakt på ordre over 700,- | 14 dagers åpent kjøp

Brannstige - en viktig rømningsvei

Brannsikkerhet i hjemmet er langt mer enn brannvarsler og brannslukningsapparat. Ikke minst er gode muligheter til å komme ut når ulykken først er ute avgjørende, sier Morten Lindhjem hos Sørlandsstigen i en artikkel i boligmagasinet til Østlands-Posten i Larvik.

Evakuering med brannstige


Avisen har besøkt en familie på Gon i Larvik som sier utvendig brannstige var en nødvendighet da soverommene i andre etasje skulle tas i bruk.

- Vi valgte å montere utvendig brannstige fra andre etasje fordi det gir oss trygghet. Nå vet vi at vi kan klare å komme oss ned selv om trappen skulle stå i flammer eller være blokkert, sier Sissel og David Lindhjem til Østlands-Posten.

Familien Lindhjem, som består av Kamilla på 1,5 år, Kathrine på fire år og Ole-Kristian på sju år i tillegg til pappa David og mamma Sissel, har nylig pusset som huset, og de har bestemt seg for at brannsikkerheten skal tas på alvor, og de sier til Østlands-Posten at både nødvendige rømningsmuligheter og gode forberedelser er viktig for at man skal føle seg sikker.

- Når det først brenner er det for sent å tenke ut en mulighet til å komme seg ut. Hvordan man skal forholde seg må være innøvet på forhånd, og ting må legges til rette for at man lett skal finne fram og komme seg ut. Vi har alltid hatt soverom nede i første etasje, mens vi etter ombyggingen bestemte oss for å sove oppe. To brannstiger har nå blitt et av flere brannsikkerhetstiltak, og dette føler vi gir oss god sikkerhet. Vi har testet med ungene, og sett at de to største klarer å komme ut i brannstigen og ned ved egen hjelp. Nå gjenstår det bare å kjøre brannøvelse hjemme for å sikre at alle i huset kjenner til brannstigen og til de andre tiltakene vi har gjort. Det er viktig. Når det brenner er det for sent, sier Sissel og David Lindhjem, og de legger til at de føler det trygt å vite at ingen kan komme seg inn via brannstigen fordi den er innbruddssikret, sier de til avisen.

Morten Lindhjem er daglig leder i firmaet Sørlandsstigen i , og han sier brannstigen er en svært rimelig forsikring å ha gjort når først en brann oppstår.

- I en brannsituasjon får man panikk og klarer ikke å tenke rasjonelt. Da er det viktig at man har fast monterte rømningsveier som man har forsikret seg om at alle kjenner til og som man har testet at virker. Selv om ikke forsikringsselskapene har faste regler for å gi rabatt på premien dersom man monterer en slik brannstige, så kan det også være mulighet for å få dette. Det er også verdt å tenke på, sier han.

Lindhjem sier også at man godt kan montere brannstigen selv, men understreker viktigheten av at det må gjøres riktig.

- Plasseringen er viktig. Man bør be om råd hos noen som har kompetanse dersom man ønsker å montere selv. Det er mange useriøse aktører på markedet, og det er viktig at man sjekker at den brannstigen man kjøper er i henhold til norske og europeiske standarder. Det skal maks være 30 cm mellom trinnene. Er det ikke det, følger ikke brannstigen reglene. Man skal også vurdere nøye hvor mange brannstiger man skal ha. En stige fra andre etasje er bedre enn ingenting, men ofte vil det være nødvendig med flere brannstiger. Helst bør det være en brannstige fra hvert soverom. Alle soverom skal ha to rømningsveier, og vinduet defineres som regel som det ene. Da må man også ha mulighet til å komme seg ned når man har kommet seg ut. En god regel er å tenke på at det er høyere enn man tror fra andre etasje og ned. Tør man selv å hoppe når det er helt nødvendig? Tør barna å hoppe ned? Dette er ting som det er avgjørende viktig å tenke gjennom, sier Morten Lindhjem til Østlands-Posten.

 

Brannstige