Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

CO-detektor anbefales

Etter tragedien i Kvinesdal hvor et samboerpar ble kullosforgiftet anbefales det å skaffe CO-detektor til bruk i hytte, bobil og campingvogn, båt og andre tette rom hvor fossilt brennstoff benyttes.


- Ideelt sett bør det være en CO-detektor i tillegg til en røykvarsler i alle hjem, men viktigst er det at detektoren blir installert i hytter, campingvogner og bobiler, sier daglig leder Rene Depuis i firmaet Trygg og Sikker A/S til NTB.

- Alle som benytter oljebrennere, gasskomfyrer, griller, peiser og ovner burde sikre seg med en varsler som uler straks innholdet av karbonmonoksid (CO) i lufta blir farlig sier Depuis.

Han har i flere år fryktet at tragedien som skjedde under rockefestivalen i Kvinesdal vil ramme en russebil der både musikkanlegg og kjøleskap trenger strøm fra aggregat.


USA langt fremme

- Det selges flere typer kullosvarslere i Norge. Vi selger et amerikansk merke fordi man i USA er mer opptatt av faren for kullos enn man er i Norge og Europa. Derfor har USA også bedre standarder, mener Depuis.

Han sier det amerikanske forbrukerrådet for produktsikkerhet (Consumer Product Safety Commission) anbefaler at det installeres minst en CO-detektor per husstand.

- Vår detektor er offentlig godkjent av amerikanske myndigheter, men det er sikkert like gode produkter fra andre land som selges i Norge. Det viktigste er at man skaffer seg en CO-varsler uansett merke, sier Depuis.


Krever liv

Han viser til at det hvert år er mange som omkommer i brann i Norge, men det er sjelden det blir opplyst at de fleste dør av kullosforgiftning og ikke flammer.

Depuis mener også at CO-detektoren er nyttig for å varsle en begynnende forgiftning i form av tretthet, hodepine og kvalme.

- Heldigvis kommer de fleste fra en lettere forgiftning uten skader, men det er viktig å være klar over at de energisparende byggemetodene som er tatt i bruk medvirker til at CO-forurenset luft stenges inne i boligen.

Den fargeløse og luktfrie gassen er dødelig, og den kan drepe uten at du merker det. De fleste opplever likevel ubehaget og får luftet ut. Det er mens du sover gassen er så farlig fordi du da bare går inn i stadig dypere søvn under påvirkning av karbonmonoksid, sier Rene Depuis.


Plassering

En CO-detektor bør plasseres i nærheten av soverom og i nærheten av varmekilden.

- Det skremmende med CO er at gassen langsomt blander seg med luften. Selv om den er tyngre enn normal luft, vil den stige opp sammen med lufta. Detektoren kan derfor gjerne plasseres på en vegg, sier Depuis.

Han understreker at CO ikke forekommer dersom alt fungerer som det skal, men på samme måte som vi beskytter oss med bilbelte og airbag bør vi også sikre oss med røykvarsler og CO-detektor.

Røykvarsleren fanger opp partikler i lufta, men detektoren analyserer lufta og utløser alarmen når det blir et kritisk nivå av den luktfrie og usynlige gassen, sier Rene Depuis.

Co-varsler

Kilde: NTB