Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Politiet advarer mot bobilranere i Norge

Politiet frykter at bobilranerne som herjer langs E6 i Sverige, har slått til i Norge. Bobil-turister advares mot å overnatte på øde rasteplasser. Der kan de bli overmannet av ranere bevæpnet med søvndyssende gass.


Pirater på veien. Nå tror norsk politi at banditter som trolig bedøver bobil-turister med gass og raner dem, har kommet til Norge. Veipiratene som herjer langs E6 i Sverige, har trolig forflyttet seg til denne siden av grensen. Lensmannskontoret i Vestby etterforsker nå to saker hvor tyske og spanske bobil-turister er ranet mens de sov i bilen.

-Vi kan ikke utelukke at dette er de samme personene som tidligere i sommer har vært på ferde i Sverige, som nå er kommet til Norge, sier Klaus Henning Os, fungerende lensmann i Vestby.


Passer på

Follo-politiet patruljerer jevnlig Shell-stasjonen på Verpet i Vestby, hvor de to ranene fant sted. Først ble to spanske ektepar ranet natt til 6. juli. Det tok noen dager før lensmannskontoret fikk vite det, fordi ekteparene ventet til de kom til Oslo med å anmelde ranene.

-De spanske turistene våknet opp med sår hals, og mener selv at de har vært utsatt for gass som ble brukt til å bedøve dem, sier Os.

For noen dager siden ble tyske turister utsatt for det samme på Shell-stasjonen, som er lukket om natten.

Det finnes foreløpig få spor å gå etter. Turistene har ikke merket noe, og det finnes ingen vitner til hendelsene. Ranerne kom i begge tilfeller unna med turistenes personlige eiendeler.

I den spanske bobilen var ytterdøren brutt opp, og en takluke sto åpen. Ranet kan ha blitt utført ved at en sonde med gass ble ført ned gjennom luken.


Utrygge om natten

Aage Signebøen, vaktsjef ved Halden politistasjon, driver, ved siden av jobben som politimann, et dotømmingsanlegg for bobil-turister. Anlegget på Svenningsbøen syd for Halden ligger langs riksvei 22, som er en avlastningsvei for E6. Den siste uken har det kommet en jevn strøm av bobil-turister fra Sverige som har bedt om å få overnatte i nærheten av dotømmingsanlegget.

-De er redde for å overnatte på ubevoktede rasteplasser langs E6 og vil heller sove her, sier Signebøen, som har drevet anlegget i fem år.

Han advarer nå bobil-turister mot å overnatte på øde strekninger.

-Jeg ville hatt betenkeligheter med å overnatte på steder med lite folk. Disse tyvene vet hvilke steder de skal oppsøke, sier Signebøen.


Aktive i Sverige

De såkalte veipiratene har i det siste slått til seks ganger på den svenske delen av E6.

Der har politiet lenge vært oppmerksom på bobil-ranerne, som har spesialisert seg på innbrudd i campingbiler eller campingvogner som står parkert på ubevoktede rasteplasser. Ingen av de norske politidistriktene langs E6 kjenner imidlertid til at dette har skjedd i Norge tidligere.


NAF advarer

Norge Automobil-Forbund (NAF) har nå sendt ut advarsler til 282 campingplasser, og ber bobil-turistene være forsiktige.

-Jeg synes det er skremmende hvis denne typen ran nå er kommet til Norge. Ranerne har ingen forutsetning for å bedømme styrken av gassen de bruker, hvis det for eksempel ligger små barn og sover i bobilene, sier Irene Lindstrøm, informasjonssekretær i NAF.

Hun ber bobil-turistene vurdere å sove på skift hvis de er nødt til å overnatte på steder uten bevoktning.

-Hvis dette nå viser seg å være et stort problem, bør norsk politi vurdere å følge det svenske. De har satt ut skilt på rasteplassene hvor de på flere språk advarer turistene mot å overnatte, sier Lindstrøm.


Kilde: aftenposten.no 21.07.02