Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Røykvarsler - montering og vedlikehold 

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Sørg for at røykvarslerne vekker alle som sover.

Undersøkelser viser at røykvarslere redder minst 10-20 liv hvert år i Norge. For å være sikker på at røykvarsleren fungerer, pass på at den monteres riktig, og at den testes og vedlikeholdes jevnlig.

 

Test røykvarsleren


Påbudt i alle boliger

Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg. Med boliger menes leiligheter, rekkehus, privatboliger, hybler og hytter. Hensikten med å montere røykvarslere er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Du får da anledning til å redde deg selv og andre som oppholder seg i boligen, og kanskje slokke brannen.

Dersom du ikke har røykvarsler eller godkjent brannalarmanlegg, kan du risikere å få redusert forsikringsutbetalingen og eventuelt bot fra det offentlige.

Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Det er brukeren av boligen som har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.

Oppfyll kravene til brannvarsling

Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.


Flere røykvarslere anbefales

Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, må du ha flere røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje.

Røykvarslerne bør være koblet sammen slik at de varsler samtidig. Alle i huset vil da kunne bli varslet om brann i en annen etasje. Dersom du vil koble sammen røykvarslerne, må du anskaffe varslere som er beregnet for dette. Sammenkoblingen er enkel, så dette kan du gjøre selv.

 

Plassering

Plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 cm fra vegg. I fleretasjes hus bør varslerne monteres nærme trappene. Varslerne bør for øvrig monteres i rømningsveiene, for eksempel i ganger som knytter flere rom sammen. Røykvarslerne skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket.


Vedlikehold

Røykvarslere bør testes minst en gang pr måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Du kan bruke en pinne eller lignende for å gjøre det enklere å nå opp.

I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Vi anbefaler å bruke testrøykstikker, som du kan få kjøpt hos oss.

Dersom røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri, er røykvarsleren defekt og må skiftes ut snarest.

Batteriet bør vanligvis skiftes en gang pr år. Gjør det til en vane å bytte batteri 1. desember hvert år - 1. desember er nemlig røykvarslerens dag. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig. En god løsning er å montere spesielle røykvarslere som kobles til strømnettet.

Røykvarslere bør minst en gang i året rengjøres for støv og smuss. Vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.


Kjøp kun godkjente røykvarslere

Alle røykvarslere som selges i Norge skal være typegodkjent av myndighetene. Før du kjøper en røykvarsler i butikken, bør du sjekke at den er merket med koden EN14604 : 2005


På tide å skifte ut røykvarslerne?

Amerikanske studier har vist at funksjonsevnen kan være redusert med 30 prosent når varsleren er ti år gammel. Har du røykvarslere som er eldre enn ti år, bør du vurdere å bytte dem ut med nye.

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no


Røykvarsler