Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Røykvarsler i båt kan redde liv

De fleste båter av en viss størrelse har brannslukkere, men røykvarsler er det kun et fåtall som har installert. - Brannslukkere er vel og bra, men de er lite verdt hvis man aldri våkner av brannen, sier senioringeniør Trond Dilling hos DSB.

Båtbrann


Fritidsbåter som brukes til overnatting bør ha røykvarsler montert, er DSBs oppfordring til båtfolket.

- En røykvarsler kan gi deg de ekstra sekundene som skal til for å slukke brannen eller hoppe over bord i tide. Større båter bør ha røykvarslere i både salongen og lugarene. En røykvarsler koster fra hundrelappen og oppover, og det er en investering i mannskapets sikkerhet som enhver båteier bør ta seg råd til.

I en fritidsbåt er det mye som kan ta fyr. Lekkasje i drivstoff- eller gassanlegg kan gi eksplosjonsartede branner. Bensin er lettere antennelig enn diesel, men diesel blir eksplosiv når den først er varmet opp av en brann. Moderne materialer og tekstiler i nyere båter er svært brennbare og utvikler store mengder giftig røyk og gass. Det tar veldig kort tid før en liten lugar blir overtent og røykfylt slik at de som oppholder seg der blir kullosforgiftet.

Årlig rykker brannvesenet ut på 70 - 90 båtbranner. De viktigste brannårsakene er levende lys, røyking på senga og lekkasjer i drivstoff- og gassanlegg.

 Røykvarslere må testes jevnlig og batteri byttes minst en gang i året, gjerne ved innledningen av båtsesongen, sier Trond Dilling.

 

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no


Røykvarsler