Fri frakt på ordre over 700,- | 14 dagers åpent kjøp

Ofte stilte spørsmål om røykvarslere

Trygg og Sikker har samlet de spørsmålene vi oftest mottar om røykvarslere, og forsøkt å besvare disse på en så enkel og lettfattelig måte som mulig. Svarene baserer seg på den kunnskap og erfaring vi besitter og vil gi deg mange gode råd rundt bruk av røykvarslere i boligen din.




Hvorfor skal jeg ha røykvarslere i boligen min?

Røykvarsleren er den rimeligste livsforsikringen du kan kjøpe deg og redder minst 10 menneskeliv hvert år, i tillegg til uerstattelige verdier! Det er forskriftskrav i Norge at alle boliger skal ha brannvarslingsutstyr som gir minst 60 dB i alle sove- og oppholdsrom. Husk at kravet til varsling gjelder alle boliger inkl. hytter og fritidseiendommer. 60 dB kan sammenlignes med å stå ca.1 meter unna en støvsuger. Så høyt skal varslingen høres på soverommet! Ville du våknet hvis døren var lukket?




Hvor mange røykvarslere bør jeg ha i boligen min?

Et minimum bør være minst én røykvarsler i hver etasje. En tommelfingerregel er én røykvarsler pr. 40 m², men det avhenger selvfølgelig av antall rom og planløsning. Røykvarsleren skal vekke deg tidlig nok til å få deg og din familie ut i sikkerhet, deretter gi deg tid til å varsle brannvesen og eventuelt andre før du eventuelt kan starte slukkearbeidet selv. I praksis vil det si at montasje også må skje umiddelbart utenfor soverom og / eller inne på soverom. Plasseringen må ta hensyn til både tidlig detektering og tilstrekkelig vekkeeffekt. Barnerom er meget viktig. De leker med mye rart og sover også tyngre og trenger "mer lyd" for å våkne. Røykvarsler på barnerommet bør være obligatorisk. Effektiv vekking av foreldre er også ekstremt viktig ved branntilløp i barns soverom. Monter røykvarsler i hall, entré, gang og trapperom, steder som er rømningsvei. Monter også røykvarslere på steder i boligen hvor du har potensielle brannkilder som sikringsskap, TV, vaskemaskin / tørketrommel, strykejern, kaffetrakter, stekeovn, levende lys o.l. Boliger over flere plan og større boenheter bør seriekoble røykvarslere for høyere sikkerhet. Flerfamilieboliger og rekkehus vil også ha nytte av seriekoblede røykvarslere. Det er blitt veldig enkelt å seriekoble med trådløse seriekoblede røykvarslere.



Hvordan monterer jeg røykvarsleren min riktig?

Best plassering av røykvarsler er midt i taket. Monter alltid røykvarsleren minst 50 cm. ut fra vegg. Har du skråtak, bør røykvarsleren trekkes 100 cm. ned fra mønet, målt langs takets overflate.


Mer informasjon:
Montering av røykvarslere



Bør jeg ha seriekoblede røykvarslere?

Ser du behovet for mer enn 2 røykvarslere i boenheten, har du nytte av seriekoblede røykvarslere. Husk at det er lyden som vekker deg. Jo tidligere du våkner jo større er sjansen for å komme seg ut i live og slukke brannen. Det er ikke sikkert du hører varsleren på andre siden av boligen eller i en annen etasje. Konflikten mellom den beste plasseringen for tidlig deteksjon og nødvendig nærhet til dem som skal vekkes, kan enkelt løses med seriekobling hvor alle røykvarslerne gir alarm når en blir aktivert.



Hva er forskjellen på optisk og ionisk røykvarsler?

Begge typer er laget for å oppdage de små partiklene som er tilstede i røyk. Størrelsen på disse partiklene vil være avhengig av mange forhold, eksempelvis hva som brenner og hvordan det brenner. En raskt utviklende flammebrann vil avgi store mengder varm gass med hovedsaklig små varianter av partikler. I en ulme- eller glødebrann er brannutviklingen ofte langsom og røykpartiklene rekker og kjøles ned samtidig som de klumper seg sammen til større ansamlinger før de når frem til en eventuell røykvarsler.


- Optiske røykvarslere blir populært kalt "ulmevarslere":

Optiske bruker prinsippet om at partikler reflekterer lys og vil virke som rsmå speil mellom en lyskilde og en lysdetektor, som normalt ikke kan se hverandre inne i røykvarsleren. Denne typen velges gjerne plassert der brann kan tenkes å oppstå som ulmebrann f.eks. i stoppede møbler, madrasser, sengetøy eller ved langsom oppvarming til antennelsestemperatur. Optiske røykvarslere er mer tolerante enn ioniske overfor feilalarmer som skyldes stekeos, vanndamp og sterk trekk.


- Ioniske røykvarslere blir populært kalt "flammevarslere":

Ioniske bruker prinsippet om at partikler som vil følge luften som normalt flyter gjennom detektoren, reduserer størrelsen på en elektrisk strøm inne i ionekammeret. Luften inne dette kammeret, detektorkammeret, blir gjort elektrisk ledende gjennom stråling fra en radioaktiv kilde. En slik røykvarsler plasseres der det er mye lett brennbart materiale og der brannen raskt utvikler seg til en flammebrann. Ioniske røykvarslere gir oftere feilalarm p.g.a. stekeos, vanndamp, sterk trekk og raske temperaturforandringer enn optiske.


Mer informasjon:
Røykvarslertyper



Hvordan ser jeg forskjell på en optisk og en ionisk røykvarsler?

Se på etiketten bak på røykvarsleren. Finner du merket for radioaktivitet eller tekst med at den inneholder AM-241 (radioaktivt stoff) er den ionisk. Det finnes kombinerte optiske og ionsike røykvarslere på markedet. De er merket med at de er kombinerte.



Kan jeg bruke kombinerte røykvarslere over alt i boligen min?

Det er ikke å anbefale, da den ioniske delen lett vil kunne gå i feilalarm p.g.a. stekeos, vanndamp, sterk trekk og raske temperaturendringer. Husk at du ikke må gå ned på antall røykvarslere fordi du benytter kombinert varslere. Ofte vil kombinasjonen av optiske og ioniske røykvarslere som separate enheter gi bedre dekning og høyere sikkerhet.



Hvilken type røykvarsler bør jeg montere?

Etter at ioniske røykvarslere har blitt faset ut, finnes det i dag kun én type røykvarslere på markedet: optiske røykvarslere. Årsaken er blant annet at optiske røykvarslere gir færre feilalarmer. Disse kan derfor brukes overalt i huset med lavere sannsynlighet for feilalarm. Det finnes i tillegg termiske varslere, også kalt varmevarslere, som er godt tilpasset blant annet kjøkken eller garasje. Termiske varslere er imidlertid ikke røykvarslere.



Røykvarsleren min piper hvert minutt. Hva er feil?

Da er batteriet dårlig. Ha alltid et ekstra batteri i huset. Du må da skifte batteri så fort som mulig. Batteriet bør skiftes på den offisielle batteriskiftedagen, som arrangeres hver 1. desember. Tømmer røykvarsleren din batteriet raskt, kan det tyde på feil på røykvarsleren.



Når bør jeg bytte ut røykvarslerne mine?

Røykvarslere bør byttes etter 10 år. Nedsmussing fører til flere feilalarmer (hypersensitiv), noe som igjen fører til at man tar ut batteriet. Jo eldre elektronikken er, jo større er sjansen for at røykvarsleren feiler. De fleste eldre røykvarslere er også ioniske - de detekterer ikke ulmebranner bra.



Røykvarsleren piper når jeg dusjer eller steker mat, hva er feil med røykvarsleren min?

Sjekk om røykvarsleren din er ionisk. Hvis den er det, bytt den ut til optisk. Opplever du fortsatt feilalarmer, kan du flytte varsleren vekk fra dampen eller stekeosen. Bruk gjerne en røystikke til å se hvordan damp og stekeos går. Du kan også forsøke å støvsuge røykvarsleren din for å fjerne eventuelle fremmedlegemer fra detektorkammeret.



Mer informasjon:
Hvordan unngå falske alarmer


Jeg har seriekoblet med ledning og opplever uforklarlig piping - hva er feil?

Elektromagnetiske felt kan forstyrre elektronikken i røykvarsleren. Disse feltene dannes gjerne rundt lysrør, "downlights", transformatorer til lys, sikringsskap, viftemotorer og lignende. Monter aldri røykvarsleren eller kabelen til seriekoblingen nærmere enn 100 cm fra denne type utstyr. Bruk alltid skjermet kabel til seriekobling av røykvarslere.




Røykvarsleren min piper plutselig om natten, om vår og høst - hva er feil?

Raske temperaturendringer kan føre til feilalarmer. Kommer det et kaldt drag gjennom boligen fordi vinduer og lufteventiler er åpne, kan dette føre til feilalarm.


Mer informasjon:
Hvordan unngå falske alarmer


Er røykvarsleren min godkjent?

Alle røykvarslere som er lovlig omsatt i Norge skal ha et DBE eller DSB nummer, eller referanse til EN14604.  Dette starter med 235 etterfulgt av et løpenummer, tre eller fire siffer. Hvis røykvarsleren ikke har DBE eller DSB nummer er den enten så gammel at du burde bytte den ut (mer enn 16 år gammel, fordi arbeidet med DSB godkjenning startet i 1990), eller så er den ikke godkjent og dermed ulovlig solgt til bruk i bolig i Norge.


Mer informasjon:
Er røykvarsleren din godkjent?



Hvordan tester og vedlikeholder jeg røykvarsleren min?

Røykvarslere bør testes en gang i måneden og hver gang du har vært bortreist, for mens du har vært borte kan batteriet ha gått tomt! Hold inne testknappen til du hører sirenen. Når du bytter batteri er det lurt å teste varsleren med røyk fra en røystikke eller testgass for å sjekke luftgjennomstrømmingen i detektorkammeret. Overdreven bruk av testgass er ikke sunt for røykvarsleren. Samtidig med batteribytte bør du støvsuge røykvarsleren din. Bruk den lille kosten på støvsugeren. Noe av det verste for røykvarslere er støv. Skal du slipe gulv eller holde på med "støvete arbeid" ta ned røykvarslerne dine eller dekk disse til, men husk å henge dem opp igjen, og fjern tildekkingen!


Mer informasjon:
Test og vedlikehold av røykvarsler


Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no


Røykvarsler