Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Flatt batteri i røykvarsler

VG, november 2002:
Ingen av røykvarslerene fungerte i boligen der en mor og hennes to barn omkom i forrige uke. Grunnen var batteriene.


Den ene av de to røykvarslerne hadde flatt batteri. Den andre manglet batteri. Derfor kom det ikke en eneste pipelyd under brannen på Jørstadmoen.

- Det var batteri i varsleren. Da dette ble målt viste det seg at batteriet var flatt, sier Per Harald Jørgensen ved politistasjonen på Lillehammer. Det er liten grunn til å tro at batteriene ble oppbrukt i brannen.

Overbrannmester i Lillehammer, Knut Birger Bakken var blant de første som kom frem til brannstedet. Bakken merket seg straks at det ikke pep i røykvarslerene.

- Jeg driver med forebyggende arbeid, derfor merket jeg spesielt at det ikke kom en eneste lyd innenfra, sier Bakken.


Oppdaget for sent

Det var natt til torsdag i forrige uke at Solveig Bekkevold (41) og to av hennes barn, Linda (15) og Fredrik (14) omkom. I ettertid viser det seg at brannen antagelig har fått utvikle seg uten at noen har merket det. Ikke før det var for sent. I tillegg var utgangsdøren i huset utstyr med en lås hvor man måtte ha nøkkel for å komme seg ut. Moren ble funnet rett innenfor denne døren. Livløs.

- Dette er et skoleeksempel på hvordan det kan gå om røykvarsleren mangler. Samtidig må jeg jo si at det er en veldig uheldig løsning at man må ha nøkkel for å komme seg ut av huset, sier Thor Adolfsen i Norsk Brannvern Forening.


- Bør trene

Han mener folk bør trene på å rømme ut fra boligene.

- Alle bør tenke litt igjennom hva man skal gjøre om uhellet er ute. Slik at man har en plan om det skulle skje, sier Adolfsen.

En røykvarsler piper i timesvis om batteriene er OK. Om batteriene begynner å tappes, vil varsleren normalt si ifra med et pip i minuttet, slik at huseieren får byttet til nytt. Denne varslingen vil foregå i dagevis, inntil batteriet byttes.


Røykvarsler

Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no

 

Batterier

Kilde: VG