Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Røykvarslere oppdager ikke kullos

Vanlige røykvarslere detekterer ikke kullos (CO), slik det fremgikk av et nyhetsinnslag på TV 2 Nyhetskanalen tirsdag 15. juli 2008.

Brannmann sjekker røykvarsler

Vanlige røykvarslere detekterer kun røykpartikler i lufta. CO er gassmolekyler som bare oppdages av en spesiell CO-varsler. En brann (eller en forbrenningsmotor, som ved campingulykkestilfellet i Kvinesdal) vil normalt utvikle både CO og røykpartikler, men en røykvarsler vil bare reagere på røykpartiklene. I noen tilfeller vil CO-konsentrasjonen i lufta kunne bli for høy før en røykvarsler slår ut på røykpartikler.

CO er en fargeløs og luktfri gass som oppstår under ufullstendig forbrenning. Ørsmå mengder CO er nok til å ta liv. Kullosforgiftning inntrer når lufta inneholder mer enn 0,05 % CO. Ved kullosforgiftning skjer en indre kveling, ved at CO tar oksygenets plass i blodet. Dette skyldes at CO har langt større evne til å binde seg til blodets hemoglobin, enn oksygen.

Dersom folk etter nyhetsinnslaget kjøper vanlige røykvarslere i troen på at de også detekterer CO, gir dette en falsk trygghet. I campingbiler og -vogner bør man installere både røykvarsler og CO-varsler, slik at man er sikret både mot brann og kullosforgiftning.


Kontaktinformasjon

Telefon: 22 110 110

 kundesenter@tryggogsikker.no

Deltronic CO-varsler med langtidsbatteri

 

Kilde: Norsk Brannvernforening.