Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Sjekker ikke brannslukkeren

De fleste er ikke klar over at brannslukkingsapparater skal sendes til kontroll og service, mener If Skadeforsikring. En ny undersøkelse viser dårlig kontroll med apparatene.

Sjekk trykket på brannslukkeren


— Brannslokningsapparater skal ha service, akkurat som bilen, bare med lenger tidsintervall mellom kontrollene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Apparatene skal til kontroll hvert femte år og på service hvert tiende år. Men fire av ti brannslukkingsapparater eldre enn ti år har ikke en gang vært til kontroll, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

13 prosent har brannslukkingsapparat som er eldre enn ti år.


Stor uvitenhet

— Mange svarer at de ikke husker hvor gammelt brannslukkingsapparatet er, eller om det har vært til kontroll. Derfor er nok andelen som ikke har vært til forskriftsmessig kontroll og service i virkeligheten enda større, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

— De fleste kjenner heller ikke til at det finnes kontroll- og serviceforskrifter for brannslukkere, sier han.


Fastkilt pil

På en femårskontroll sjekkes trykkindikatoren og eventuelle utvendige skader. Dessuten sjekkes slange, dyse og plombering.

Service er grundigere. Blant annet tas pulveret ut, og apparatet sjekkes for innvendig korrosjon. Pulverapparat skal på service hvert tiende år, skumapparat hvert femte.

Både kontroll og service skal dokumenteres og utføres av en sertifisert person. Firma som selger brannslukkere vil enten kunne utføre service eller gi opplysninger om hvor man kan få service.

— Det er gode grunner til at apparatene skal sjekkes på denne måten. Det er varierende kvalitet på brannslukkere. De fleste er trykkladet, og trykket kan sive ut over tid. Indikatoren kan fortsatt stå på grønt, men den kan ha kilt seg fast, sier sikkerhetssjefen i If.

Etter noen år kan slangen bli dårlig og pulveret forsteines.

— Påbudet om slukkeutstyr i bolig er snart 20 år gammelt. Mange har nok brannslukkere fra den gangen, sier Nilssen.


Åpne brannstasjoner

Du kan også sjekke brannslukkingsapparatet selv, helst flere ganger i året. Har det synlige skader? Er indikatoren fortsatt på det grønne feltet? Er sikringssplint og plombe intakt?

— Har du pulverslukker, bør den snus på hodet ved jevne mellomrom. Holder du den mot øret i fem til ti sekunder, skal du kunne høre eller føle at pulveret fortsatt er flyktig, sier Nilssen.

Kommende lørdag holder nærmere 350 brannstasjoner åpent for publikum. Der kan du bli bedre kjent med brannslukkingsapparatet også.

— Vi tenner på brannkar og lar voksne få teste hvordan man slukker en brann, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved Brann- redningsetaten i Oslo.

Han tror det er en klar sammenheng mellom manglende erfaring med brannslukkingsapparat og dårlige kontrollrutiner.

— De fleste har aldri prøvd et brannslukkingsapparat. Det kan være lurt å prøve. Når det brenner, er det for sent å begynne å lese bruksanvisningen.

Her finner du listen over åpne brannstasjoner.


Kilde: Newswire