Fri frakt på ordre over 500,- | 14 dagers åpent kjøp

Slukkespray kan redde jula

Brannslukker på boks, også kalt slukkeskum, er nå tilgjengelig i mange butikker.  Sjekk merkingen, for ikke alle slukkesprayer slukker alle slags branner.

Slukkespray


De små brannslukkerne har vært lovlige i salg en stund, men det er først i år at sprayboksene er blitt tilgjengelige for flere ved at store kjeder som Byggmakker, Expert og Clas Ohlson har tatt dem inn.

— Vi mener alle bør ha dette slukkemiddelet lett tilgjengelig i stue og kjøkken. Fordelen er at du kommer raskt i gang med å slukke, så kan andre løpe etter det store skum- eller pulverapparatet imens, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.

Han understreker at slukkespray/slukkeskum ikke kan erstatte vanlige brannslukkingsapparater. Den er bare et supplement.

— I desember betyr matlaging og levende lys økt brannrisiko. Kort vei til slukkemiddelet vil derfor gjøre julen tryggere for mange, sier Berge.F tar fettbrann

Komfyrbranner som følge av tørrkoking og fettgryter, er en av de største årsaker til boligbranner. Hver tiende boligbrann starter i eller på komfyren, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle slukkesprayer slukker fett.

— Boksene er merket med to eller flere bokstaver. På kjøkkenet må du ha en slukker som er merket med bokstaven F. Skaff deg en med både A, B og F, så slipper du å tenke mer på det, sier fagsjef Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.

Brannen i en smultgryte kan bli mye større hvis du velger feil slukker.

— Selv om du skulle lykkes med å slukke, vil brannen blusse opp igjen i løpet av noen sekunder. Og en fettete ventilator kan føre brannen videre opp på loftet, sier Willard.


Frostsikker på hytta

Bokstaven A på de små brannslukkerne betyr at den er egnet for branner i faste organiske materialer, som treverk, papir og tekstiler. B indikerer egnethet for brann i væsker, for eksempel bensin og olje, eller faste materialer som ved oppvarming omdannes til væske, som stearin og plast.

Klasse F betyr egnethet mot brann i matoljer, for eksempel frityr.

Slukkesprayen kan brukes hjemme, på hytta, i bilen eller båten. Den er liten nok til også å få plass i sekken på tur i skog og mark.

— Noen holder også helt ned mot 30 minusgrader, som gjør dem godt egnet på hytta eller andre steder hvor det kan bli kaldt, sier Willard.


Kilde: Newswire